Magnetikus és elektromos    jinjang

elementselements

Az első (bal oldali) képen Rawn Clark által publikált ábrázolás látható (csupán más színeket használ az elemekhez, mint Franz Bardon). Ezen a képen két szimmetrikus polaritás látható, a magnetikus (kék) és az elektromos (piros) színnel. A körben a 4 elem: fent a levegő elem, lent a föld elem, bal oldalt a víz elem és jobb oldalt a tűz elem látható.
Ez a kép jó segédeszköz a megéréshez, viszont kicsit pontatlan, mert a kép szerint a sárga színnel ábrázolt levegő elem egyszerre elektromos is és magnetikus is , mintha a két polaritás 50%-os keveredése lenne, ami így nem igaz. Ugyanez a probléma jelenik meg a föld elem esetében is.

A második képen (jobb oldalon) ez a probléma már nem jelentkezik.
A levegő elemet az elektromos polaritás hozza létre önmagán belül, mint a magnetikus polaritás képét, ezért "magnetikusan elektromos" jellegű (ezért alapból megnyilvánulásában semleges lesz), míg a tűz elem tisztán elektromos jellegű.
A föld elemet a magnetikus polaritás hozza létre önmagán belül, mint az elektromos polaritás képét, ezért "elektromsan magnetikus" jellegű, míg a víz elem tisztán magnetikus jellegű.
Így a levegő és a tűz elemek az elektromos polaritáshoz tartoznak, férfi, aktív, jang princípiumot képviselik.
Míg a föld és a víz elemek a magnetikus polaritáshoz tartoznak, a női, passzív, jin princípiumot képviselik.
(Ezzel kapcsolatban azt hiszem mindenki tudja, hogy a férfiben is jelen van a kiegészítő női képe, és a nőben is jelen van a férfi képe.)
Ezt a besorolását az elemeknek, Franz Bardon már az első tarot kártya leírásánál megadta, ahol a férfi oldalra tette tűz és a levegő elemeket, a női oldara a passzív elemeket.
elements
Ennek teljes megértése viszont nem olyan egyszerű és igen könnyen hibás nézetre juthatunk:
- Mivel a levegő elem semleges jellegű, ezért ezt gyakran úgy értelmezik, hogy az elektromos és a magnetikus fluidumok között helyezkedik el, vagy úgy, mintha a kettő keveréke volna.
- Hasonlóan a föld elem elektromagnetikus jelegét is gyakran úgy értelmezik, hogy az elektromos és a magnetikus fluidum is tartalmazza a föld elemet.

A valódi megértéshez el kell gondolkodni Franz Bardon következő mondatain, melyek a VIII. szint gyakorlatainál találhatók:

* Az elektromos fluidum felhalmozása után a mágus: "Képes kívülről felébreszteni magában minden aktív képességet, tulajdonságot, mely a TŰZ és a LEVEGŐ elemhez tartozik."
* A magnetikus fluidum felhalmozása után a mágusnak : "megvan a lehetősége, hogy a VÍZ-hez és a FÖLD-höz tartozó képességeket fejlessze magában"

Az emberi test esetében, ahol a fej a tűzhöz, mell a levegőhöz, has a vízhez, lábak a föld elemekhez taroznak, Franz Bardon a következő megjegyzést teszi: "Vegyük figyelembe a következő analógiát: a fej és a mell az elektromos fluidumnak felelnek meg: a has és a combok, lábak a magnetikus fluidumnak."